Tempat menghantar karya secara online. Setiap karya yang terpilih akan disiarkan di blog yang bersesuaian. Anda juga boleh mempromosikan blog anda dengan menyertakan URL website anda. Selamat berkarya!


Sila isikan karya anda di sini.

Nama
Nama Pena
Email
URL (Jika Ada)
Mahu Papar URL (Jika Ada)
Tema Karya
Jenis Karya
Bukan original, nyatakan sumber
Tajuk Karya
Isi Karya


* Hanya karya yang terpilih sahaja akan disiarkan. Sila hantar karya yang mempunyai perenggan, susunan bahasa dan ejaan yang betul bagi memudahkan proses suntingan yang dilakukan secara manual.


* Penulisan yang menggunakan bahasa SMS atau singkatan yang keterlaluan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Sajak Kemerdekaan - Keranamu Malaysia

Keranamu Malaysia,
Tegakkan nusa gagahkan bangsa,
Kita susun seribu langkah, menuju ke hadapan
Bersama mensesah pekat malam,
menerjah gelombang Berlari mengejar cahaya,
menepati janji di hujung jalan
Walau berdepan sejuta rintangan
Sekali pun jatuh di medan perjuangan
Namun tetap meredah, mencapai wawasan

Alangkah damainya negeri ku ini
Dilimpahi rahmat, kemakmuran dikurniai
Bangsa bersatu berjiwa waja
Semangat patriotik kian membara
Dunia sudah membuka mata
Penghormatan kini menjadi nyata
Tiada lagi penindasan
Tiada lagi penghinaan
Kemerdekaan terus terpelihara
Damainya negeri ku....Malaysia.

Sajak Kebangsaan Hari Merdeka


Sumber: http://www.ipuisi.com

28 ulasan:

  1. Tanpa Nama10/8/11 23:47

    sangat efektif

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama11/9/12 12:46

      hhaha.. sama lah.. saya nak buat sajak nie kat sekoLh jugak lah

      Padam
  2. Tanpa Nama11/8/11 19:55

    Sangat kreatif

    BalasPadam
  3. Tanpa Nama15/8/11 14:12

    sangat beessssssssssssssssssssssst.... hahaha!!!

    BalasPadam
  4. Tanpa Nama17/8/11 09:13

    terima kasih bagi pembuat sajak

    BalasPadam
  5. Tanpa Nama17/8/11 18:12

    nak mendeklamasikan sajak ni la mse pertandingan kat skolah sye...:)=sufi=

    BalasPadam
  6. Tanpa Nama23/8/11 18:57

    thank you sebab kat sekolah nanti ada pertandingan sajak

    BalasPadam
  7. Tanpa Nama23/8/11 19:21

    tq sbb bgi sjk ni nnti sye brsjk kat sekolhsye .........:):]3>;)

    BalasPadam
  8. Tanpa Nama4/9/11 16:53

    thanzzz for bg sae sjak niehw........tQ.......(^_^)....

    BalasPadam
  9. Tanpa Nama8/9/11 20:31

    It was great...!!!!bezs cangat xD

    BalasPadam
  10. Tanpa Nama10/9/11 18:19

    bleh lar...........

    BalasPadam
  11. Tanpa Nama14/7/12 14:46

    agak memuaskan...............yang penting best..

    BalasPadam
  12. Tanpa Nama14/7/12 14:47

    bagus...........................

    BalasPadam
  13. Tanpa Nama14/7/12 14:50

    me kasih.......................tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama4/8/12 14:40

      terima kasih untuk pembuat sajak

      Padam
    2. Tanpa Nama6/8/12 21:53

      betul3

      Padam
  14. Tanpa Nama6/8/12 21:54

    betul3

    BalasPadam
  15. Tanpa Nama14/8/12 20:26

    wah baguslah..

    BalasPadam
  16. Tanpa Nama14/8/12 20:28

    ermm betul betul betul.. :)

    BalasPadam
  17. Tanpa Nama23/8/12 08:16

    sangat puitis

    BalasPadam
  18. Tanpa Nama27/8/12 21:18

    oK lah~!!

    BalasPadam
  19. Tanpa Nama4/9/12 20:20

    bestlah...sempoi

    BalasPadam
  20. Tanpa Nama5/9/12 15:50

    bezzzzz sangatttttt2 hahhahaha

    BalasPadam
  21. Tanpa Nama7/9/12 17:46

    boleh x pinjam sjk nie???

    BalasPadam
  22. Tanpa Nama13/9/12 21:28

    boleh i guna sajak ni

    BalasPadam
  23. Tanpa Nama15/9/12 21:16

    perh....gilew best kot..

    BalasPadam
  24. Tanpa Nama7/11/13 16:35

    bagus jugak sajak ni ,,,,,boleh pilih kut '''''sebab ade pertandingan mendeklamasi sajak kat sekolah

    BalasPadam